top of page

Vulva ve vajina nasıl temizlenir?

1- Vajina kendi kendini temizler.


Evet, doğru duydun! Vajina (vajinal açıklık ile serviks arasında kalan ve dışarıdan görünmeyen iç kanal), herhangi bir temizlik ürününe gerek duymaksızın kendi kendini temizleyebilen bir yapıya sahiptir. Vajinayı sağlıklı tutan bakteriler ve mikroorganizmalar, bu temizliğin gerçekleşmesini sağlar.


2- Vajinal akıntı, vajinanın pislendiği anlamına gelmez.


Vajinadan genellikle her gün, miktarı dönem dönem değişebilen, saydam/beyaz renkli ve hafif yapışkan bir sıvı çıkışı gerçekleşir. Bu, vajinanın pislendiği veya vajinanın temizlenmesi gerektiği anlamlarına gelmez. Aksine, vajinanın sağlıklı bir şekilde kendini koruduğunun ve yenilediğinin bir göstergesidir.


3- Vajinal duş ürünleri


Bu ürünlerle kimi marketlerde karşılaşmış ve satın alıp almamak konusunda tereddüt etmiş olabilirsin. Fakat merak etme, bu ürünlere ihtiyacın yok. Vücuda dışarıdan uygulayacağın ürünler, vajinaya etki etmez; üstelik etse de vajinanın içindeki doğal floral dengeyi bozacağından alerji ve enfeksiyona sebep olabilir.


4- Vajinal buhar banyosu


Son zamanlarda yükselişe geçen bu yöntem, vajinal açıklığa aromalı veya kokulu buhar uygulanmasını kapsar ve vajinayı temizleyeceği, regl ağrılarını azaltacağı iddialarıyla pazarlanır. Ancak vücuda haricen uygulanan bu yöntem vajinaya veya vajinada deneyimlenen herhangi bir medikal rahatsızlığa etki etmeyeceği gibi vulvada yanmaya, vajinal dengede bozulmaya yol açabilir.


5- Vajinal detoks yöntemleri


Bu yöntemler, vajinal buhar banyosunu veya çeşitli bitkisel karışımlardan oluşan minik paket veya tamponların temizlik amacıyla vajina içine yerleştirilmesini kapsar. Yüksek fiyatlara satılan bu doğal görünümlü ürünler, vajina temizliği için gerekli değildir; enfeksiyon ve alerjiye sebep olabilir.


6- Koku giderici ürünler


Bu ürünler, vulvaya (iç ve dış dudaklar, vajina girişi, idrar deliği ve klitoristen oluşan ve dışarıdan görülebilen cinsel organ) uygulanan kokulu veya aromalı jel, deodorant, sprey vb. ürünleri içerir. Ancak vulva pis kokulu bir organ değildir ve kendine has bir kokusunun olması normaldir. Bu kokuyu ortadan kaldırmak için başvurulabilecek bu ürünler, kaşıntı, alerjik reaksiyon, vb.’ne sebep olabilir.


7- Temizleme mendilleri


Vulva üzerinde uygulanan kokulu bu ıslak mendiller, vulvanın temizlenmesi için özel ürünler kullanılması gerektiği fikrine dayanır. Ancak hijyen amaçlı satılan bu ürünlerin çok büyük çoğunlukla yalnızca vulvası olan kişilere hitaben pazarlandığını görebilirsin. Vulva temizliği için bu mendillere ihtiyacın yok.




8- Aşırı temizlenmek


Vulva ve vajinanın pis olduğuna yönelik yanlış bir algı çok yaygındır ve bu fikirden hareketle, temizlik rutinini sıkılaştırmak ve çok daha çeşitli ürünlere başvurmak isteyebilirsin. Ancak, aşırı temizlik beklediğinin tam tersi etkiyi yaratabilir, anormal akıntıya, enfeksiyona, iritasyona vs. sebep olabilir.


9- Tuvalet sonrası temizlik


Tuvalet sonrasında vulvanın kötü kokacağı endişesi de yaygındır. Bunun için erişimin olduğu durumlarda anal bölgeyi su ile yıkamak ve/veya tuvalet kağıdı ile önden arkaya doğru (vulvadan anüs girişine doğru) deriyi tahriş etmeyecek şekilde temizlik yapmak yeterlidir. Tam tersi yapılan temizlik, olası mikropları taşıyabileceğinden vulvada veya idrar yollarında enfeksiyona sebep olabilir.


10- Ufak tavsiyeler


Vajinanın kendi kendini temizlediğini söylemiştik, vulva temizliği için ise temiz su ve/veya direkt temas etmeyecek şekilde kokusuz doğal sabun kullanmak yeterlidir. Hijyen amacıyla satılan kokulu veya aromalı duş ürünleri, mendiller, koku giderici ürünler ve hatta kokulu tuvalet kağıtları ile kokulu günlük pedler, vulvada istenmeyen rahatsızlıklara yol açabilir. Duş aldığın sırada tahriş etmeyecek şekilde vulvanı suyla temizlemen, normalin dışında bir akıntı veya koku deneyimlediğin durumlarda bir uzmana danışman yeterlidir.

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page